Kembali ke pengaturan asal Kecilkan saiz fontSenderhanakan saiz fontBesarkan saiz font
  T
  T
  T
  T
  T
  T

LAMAN WEB RASMI
JABATAN PERKHIDMATAN VETERINAR NEGERI PAHANG

Penyiasat Penyakit

Kami menyediakan kepakaran epidemiologi yang disokong tenaga teknikal yang kompeten serta dibantu kemudahan Makmal Veterinar yang lengkap dan Pusat Rujukan Penyakit yang berwibawa untuk memastikan diagnosis penyakit yang pantas dan tepat.

 

Makmal Veterinar Kawasan Kuantan

Makmal Veterinar Kawasan (MVK) Kuantan telah ditubuhkan pada 1978 sebagai salah sebuah MVK di negara ini untuk memberikan perkhidmatan diagnostik yang cekap dan cepat di Negeri Pahang dan Terengganu Selatan. Semua MVK telah dikoordinasikan dan berpusat di Unit Epidemiologi dan Perubatan Veterinar, Jabatan Perkhidmatan Veterinar Malaysia.

Fungsi - fungsi utama MVK Kuantan ialah : -

 

 1. Memberi perkhidmatan diagnostik yang cekap dan cepat untuk membolehkan pegawai lapangan, ahli veterinar dan penternak-penternak mengenalpasti dan mengawal penyakit-penyakit ternakan
 2. Membantu program pengawalan dan pembasmian penyakit di peringkat kebangsaan dengan menyediakan beberapa kemudahan saringan.
 3. Memberi maklumat tentang penyakit-penyakit kepada pengeluar ternakan, penternak dan agensi swasta untuk membantu program pencegahan dan pengawalan penyakit.
 4. Memberi perkhidmatan perundingan dan program latihan tentang kesihatan haiwan.
 5. Kawalselia kualiti dan keselamatan produk ternakan/hasilan laut mentah dan yang telah diproses untuk makanan manusia.
 6. Bekerjasama dengan kakitangan jabatan, sektor swasta dan institusi pengajian tinggi tentang aspek kesihatan awam.

Institut Penyelidikan Veterinar, Ipoh, Perak (VRI Ipoh)


 •  
 • Print
 • Email this page